
ازدواج , یکیاز سنتهای دیرینهای که آیین مبین اسلام بارها به اهمیت آن اشاره نموده است , امّا این روز ها شاهد وجود آداب و رسوم دست و پاگیری بر سرِ رویه این سنت پیغمبر هستیم که سبب شده جوان ها به عوارض متمایز از انجام آن رمز گشوده بزنند .
یک کدام از موضوعاتی که بازدارنده وصلت جوان ها شدهاست , تفاوت سنی دختر و پسر به خصوص بزرگتر بودن دختر است ; معیاری که برای اکثر اوقات خانوادهها , اصل تشکیل معاش شده و اهمیت آن به حدی است که چه بسا با وجود نیز کفو بودن یا این که تفاهم داشتن دو طرف , مخالفت جدّی بعضا از خانوادهها را به همراه دارااست و نماد سوالهای متعددی را برای آنان بهوجود آورده است .
هرچند اکثر وقت ها کارشناسان حوزههای روانشناسی , جامعه شناسی و مذهبی در مورد تفاوت سنی دختران و پسران دیدگاههای متفاوتی داراهستند , امّا آن چه که در غایت موجب اجماع لحاظ آخری آن ها شده اهمیت وصلت و اعتنا به معیارهای مهمتر است تا حاشیهها سبب ساز به دور شدن از نوشته نشوند .
درین بین جوانانی میباشند که برای ساختن یک سقف مشترک توقع میکِشند و از مخالفت خانوادههای خویش تنها به دلیل بزرگتر بودن دختر از پسر شکایت می نمایند ; به گونه ای که احسان ۳۰ ساله تحت عنوان یکیاز هزاران جوان ها دم شانس , اکثر استدلال وصلت نکردن خویش تا این سن را سوای مشکلات اقتصادی , مخالفت خانوادهاش تیتر کرد .
وی میگوید : ( به دختر خانمی علاقهمند شدم و بعداز آشناییِ نسبی , متوجه تفاوت سنی مون که از اینجانب حدودِ ۵ – ۶ سال بزرگتره شدم . برای اینجانب , این زمینه اهمیت نداشت , زیرا حقیقتا از همگی حیث تفاهم داشتیم و با دختر خانم نیز به توافق رسیدیم , امّا خلل از جایی آغاز شد که خونواده اینجانب و ایشون توی مراسم خواستگاری از این قضیه آگاه شدن و پاشونو تو یه کفش کردن که به درد نیز نمیخوریم و حال جوونیم و , متوجه این تفاوت سنی نیستیم و یکسری سال دیگه به اشتباهمون پی میبریم . (
این پسر برنا افزود : ( درحال حاضر اینجانب بلاتکلیفم و کماکان دارم سعی میکنم که احتمالا بتونیم خونواده هامونو راضی کنیم و الانم ۶ ماهه از این قضیه میگذره وُ خیر اینجانب از موضعم دست کشیدم و خیر خونوادهها راضی شدن . به لحاظ اینجانب زمانی دو طرف به نیز عشق مندن و تفاهم اعتقادی وُ اخلاقی دارن , این مخالفتا چیه؟! (
مهرداد اثبات , روانشناس در بیان کرد وگو با خبر نگار حوزه وصلت و خانواده تیم اجتماعی باشگاه خبرنگاران برنا , گفت : کشورایران در سال ۱۴۳۰ , ۲۴ میلیون جمعیت سالمند خواهد داشت که کاهش تمایل به وصلت و نوپا دار شدن , یکیاز تهدیدهای دورازشوخی است و این قضیه نشان از شرایط نگران کننده هرم جمعیتی میدهد تا جایی که ممکن است پنجره جمعیتی بسته شود .
او با اشاره به مانع ها وصلت جوان ها گفت : بحرانهای اقتصادی , اشتغال و . . . دست و پای جوان ها را بسته و آن ها جسارت تشکیل خانواده را از دست داده اند و در سود فرزندآوری نیز کم شده شدهاست , ولی ناگفته نماند که بی بچگی یا این که داشتن تعداد کم فرزند برای بعضا از خانوادهها چه بسا با وجود داشتن شرایط عالی اقتصادی به یک قیمت اجتماعی تبدیل شدهاست , چراکه داشتن خانواده کوچک را از لازمات معاش امروزی می دانند .
این روانشناس تصریح کرد : دراین زمان هنگامی , معضل جمعیتی ممکن است بخش اعظمی از مناسبات اجتماعی و فرهنگی مرزو بوم را به نیز بریزد و بایستی دقت کرد که درصورتی که دختر و پسر رویش فکری قابل قبولی برای تشکیل معاش مشترک داراهستند نباید وصلت خویش را فقط به عذر و بهانه تفاوت سنی به تأخیر بیندازند , هرچند که وصلت با مسافت سنی کم ممکن است به دلیل تطابق با هنجارهای اجتماعی , رضایت بیشتری را در ادامه داشته باشد .
اثبات اعلام کرد : طبق سرشماری سال ۹۵ , ۲۵ . ۱ درصد از زنان که جمعیتی ۱۰ میلیون نفره را تشکیل میدهند مجرد و براساس این آمار , ۴۲۶ هزار نفر از آنان بالای ۴۰ سال می باشند و طبق تعریفهای جمعیت شناختی , جزو مجردهای قطعی محسوب میگردند .
او خاطر نشان کرد : یک سوال که برای اکثری از اشخاص مطرح می شود این است که چرا میزان دختران مجرد ده سال شصتی تا این حد بالاست؟! کهاین مسئله یک ادله معمولی داراست و آن نیز این است که پسران به طور معمول با دختران کم سن و سالتر از خودشان وصلت میکنند . یعنی به به عبارتی نسبت که دختران ده سال شصتی با تجرد و ارتقاء سن وصلت بیشتری مواجه هستند , دختران ده سال هفتادی قابلیت و امکان تزویج بیشتری دارا هستند .
این روانشناس خاطر نشان کرد : غالبا پسران یک ده سال با دختران ده سال گذشته خویش وصلت مینمایند . به صورت نمونه ; به دلیل اینکه پسران ده سال ۵۰ کم بوده اند , درخواستکردن برای وصلت با دختران ده سال شصتی نیز کم بوده است که بهاین فرمان مضیقه تزویج می گویند و در صدر بردن آمار تجرد قطعی دختران در دو ده سال ۸۰ و ۹۰ مضاعف تأثیرگذار بوده است .
اثبات اعلام کرد : با این تفاسیر , در حالتی که پسران برای وصلت با دخترانی با مسافت سنی ۵ یا این که ۶ سال کوچکتر از خویش سماجت داشته باشند , بخش اعظمی از دختران زمان تزویج را از دست خواهند بخشید , ولی در حالتیکه پسران مجرد با دخترانی با مسافت سنی ۲ تا ۴ سال کوچکتر از خویش تزویج نمایند , قریب به حادثه دختران و پسران از نعمت تزویج بهرهمند خواهند شد .
او ذکر کرد : مبتنی بر حاصل سرشماری نفوس و تسکین دهنده در سال ۹۵ که از طرف راس آمار کشور ایران نشر داده شده شدهاست , میانگین سن زنان در اول وصلت در نقاط شهری و روستایی به ترتیب ۲۳ . ۴ و ۲۲ سال و میانگین سن در اول تزویج مردان کلاً نقاط شهری ۲۷ . ۸ و در نقاط روستایی ۲۶ . ۵ سال محاسبه شدهاست .
این روانشناس تاکید کرد : این شاخص در نقاط شهری همواره از نقاط روستایی بیشتر و همینطور میانگین سن مردان برای اول وصلت خویش همواره از میانگین سن زنان در اولیه وصلت در بخشهای شهری و روستایی فراتر بوده است . از این رو , به حیث میرسد جامعه اهل ایران ۴ سال تفاوت سنی را تحت عنوان یک عرف پذیرفته باشد .
اثبات تصریح کرد : آمار جدایی در میهن هم بیان کنده این است که تزویج همسالان با اشخاصی با مسافت سنی قلیل , ازدواجهای موفقی بوده است , به نحوی کهاین آمارها نشان می دهند بیشترین نسبت وصلت به جدایی , در میان زوجین نیز سن و سال پیش آمده است . یعنی بیشترین وصلت و کمترین میزان جدایی خاص زوجینی بوده که نیز سن و سال و همینطور بین زوجینی بوده که پسر یک یا این که دو سال از دختر بزرگتر بوده است .
او درباره با بزرگتر بودن دختر از پسر در قضیه تزویج بیان کرد : به حیث می رسد اختلاف سنی بیشتراز آن که حقیقت داشته باشد , مورد دقت قرار گرفته است , در حالی که واقعیتهای آماری نقش دست اندرکاران دیگری را در موفقیت وصلت دخیل میدانند .
این روانشناس ادامه داد : معضل جمعیتی می بایست تحت عنوان یک تهدید دور از شوخی مورد دقت قرار گیرد و به یک مسائل ملی تبدیل و اهمیت آن تبیین شود و دولت هم نقش موثرتری درین زمینه اساسی ایفا نماید , ولی جوان ها نیز با مشورت کردن از تجارب سایرافراد در معاش , مشورت کردن پیشین از تزویج و بررسی همگی جوانب شخصیتی بهاین حساس دقت نمایند .
درپی حجت الاسلام و المسلمین محمّدعلی شمس , متخصص مذهبی و مساله خانواده در گفتوگو یا این که خبر نگار حوزه وصلت و خانواده مجموعه اجتماعی باشگاه خبرنگاران برنا , درباره با مسائل بزرگتر بودن دختر از پسر برای تزویج از بینش فقاهتی و فقاهتی اظهارکرد : اسلام در این جهت هیچ جور حکمی نداده است , به این دلیل که به طور کلی مبنای آئین ما برای تزویج , کفویت است , بهاین مضمون که زن و شوهر بایستی با یکدیگر نیز کفو باشند .
او تصریح کرد : از بینش آیین مبین اسلام , مراد از کفو به عبارتی ایمان است . یعنی دختر و پسر جوانی که قصد تزویج با یکدیگر را دارا هستند بایستی از نظر ایمانی با یکدیگر نیز کفو باشند , چراکه ایمان , ملاک مهمی برای وصلت است .
این متخصص مذهبی , از تفاوتهای سنی و مسائل بزرگتر بودن دختر از پسر تحت عنوان یک مسائل اجتماعی یاد کرد و اعلام کرد : اسلام در مورد تزویج , هیچ دسته محدودیتها و موانعی را برای جوان ها قرار نداده است و حکمی بر طبق این که زیرا دختری از پسری بزرگتر است پس نباید با یکدیگر وصلت نمایند ارائه نداده است , به این دلیل که کهاین قضیه سبب ساز محدود کردن آزادی افراد در مورد امر خطرناک وصلت میگردد .
او خاطر نشان کرد : در حقیقت , مورد تفاوت سنی و بزرگتر بودن دختر از پسر , یک کدام از مورد ها اجتماعی است که هر شخصی با ذوق وسلیقه و ترازو خویش با آن روبرو شده و در غایت گزینش می نماید و این مورد از نظر اسلام هیچ زمان مذمت نشده است و اشخاص برای تزویج خویش بایستی مبتنی بر نیز کفو بودن , دارا بودن صلاحیتهای اضطراری , تفاهمها و ملاکهای مهمی که در آئین مورد اهمیت قرار گرفته است , تصمیم حتمی را بگیرند .
شمس خاطر نشان کرد : ممکن است گزینش پسر جوانی , دختری باشد که هرچند این دختر از وی بزرگتر است , البته همگی ملاکهای یک همسر سزاوار و با خدا از لحاظ اورا داشته باشد که درین موقعیت نمی توان فقط به دلیل اینکه دختر برنا از وی بزرگتر است , از وصلت آن ها ممانعت و این مدل وصلت را رد کرد .